BitLab хостинг
Почетна страница > Новости

РТ: Космичка политика НАТО-а запаљиви документ који легитимизује употребу силе у космосу

РТ: Космичка политика НАТО-а запаљиви документ који легитимизује употребу силе у космосу
21.01.2022. год.
Москва је критиковала нову космичку политику НАТО-а као „једнострану“ и „запаљиву“

Прва формална политика НАТО-а о космичком простору је запаљиви документ који легитимизује употребу силе у космосу, што би на крају могло довести до потпуно нове трке у наоружању, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

Обраћајући се новинарима на прес конференцији , портпарол Марија Захарова критиковала је „свеобухватну космичку политику НАТО-а“, која истиче нови став алијансе да се напад на имовину земље чланице у космосу рачуна као напад на војни блок.

„Документ је једностраног и запаљивог карактера и у складу је са деструктивном политиком држава чланица НАТО-а на челу са Сједињеним Државама“, рекла је Захарова, сугеришући да политика настоји да легитимише употребу силе у космосу, што би на крају могло довести до трке у наоружању.

„На тај начин, алијанса претвара космос у бојно поље“, рекла је Захарова.

Према документу НАТО-а, о којем се расправљало на самиту у Бриселу 2021. године, чланице НАТО-а су се сложиле да се сви напади у космосу третирају као конвенционални напади и да би могли да доведу до позивања на члан 5, који каже да се напад на једну државу чланицу сматра као напад на цео блок.

Русија одавно инсистира да се противи милитаризацији космоса. Прошле године, шеф руске космичке агенције Дмитриј Рогозин осудио је предлоге Вашингтона да Министарство одбране САД делује у космосу, називајући милитаризацију Месеца и истраживања Месеца „неприхватљивим“.

Прошле године Москва је изазвала контроверзу када је Министарство одбране Русије извело пробу ракете која је уништила стари, неисправни сателит. Амерички Стејт департмент оптужио је Москву да је „неодговорна“ и „непромишљена“. Као одговор, руски министар спољних послова Сергеј Лавров је сугерисао да је Вашингтон страна која је одговорна за подстицање космичке трке.

Извор: РТ


  • Извор
  • Танјуг
  • фото: © Sputnik / Ekaterina Chesnokova / RT/ vostok.rs


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Међутим, космичка питања и напори да се неутралишу претње које се могу појавити у свемирској сфери треба стално да буду у центру пажње владе, истакао је руски председник.


Lekari širom sveta redom upozoravaju na novu opasnu pandemiju. Ne, nije u pitanju nova varijanta koronavirusa (iako su respiratorni viusi i dalje veliki problem u mnogim Azijskim zemljama). Ovog...

Агенција не жели да „друга питања“ ометају орбитално партнерство


Олег Кононенко је сада провео више времена него било ко други у орбити

Vodonik je postao ključna reč u razgovorima o budućnosti transporta i smanjenju emisije štetnih gasova. Vozila na vodonik predstavljaju jedan od najvažnijih koraka ka održivoj i ekološki prihvatljivijoj mobilnosti...


Međunarodna svemirska stanica (ISS) predstavlja jedno od najvećih dostignuća ljudske tehnologije i saradnje na međunarodnom nivou. Ova laboratorija u orbiti Zemlje, smeštena u svemiru već više od dve decenije,...


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Русија у XIX веку

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА